Vinterdepression og melatonin


Melatonin er et hormon, der produceres i hjernens koglekirtel. Det findes i alle levenede væsener - lige fra bakterier over planter og dyr til mennesker. Hormonet spiller en stor rolle i reguleringen af menneskets døgnrytme og fungerer bl.a. også som antioxidant.
 Melatonin indgår muligvis også i kroppens ældningsproces. Udskillelsen af melatonin sker især om natten, når det er mørkt. Produktionen af melatonin er på sit højeste i fem-ti års alderen og falder med årene.


Det tyder på, at melatonin styrker immunforsvaret, er med til at beskytte kroppens celler og væv mod bl.a. kræft, at det reducerer den skadelige effekt af strålebehandling og kemoterapi og at det hæmmer den produktion af østrogen, som nogle kræftsvulster er afhængige af. .

I 1959 opdagede Aaron Lerner, der var specialist i hudsygdomme, at melatonin blev produceret i hjernens koglekirtel. Det var først i 1970’erne og 1980’erne, at man erfarede, at melatonin kunne have en indflydelse på menneskets søvnrytme. Koglekirtlen i hjernen producerer melatonin. 
På dansk kaldes melatonin også for 'søvnhormon'. Det engelske ord er som på dansk 'melatonin'. Om aftenen, når mørket sænker sig vil hjernen normalt begynde at producere melatonin via koglekirtlen dybt inde i hjernen. Jeg har i perioder lidt at svær søvnløshed selvom jeg også har alle de klassiske symptomer på vinterdepression. Det gør billedet af at have en vinterdepression en smule broget for da jeg begyndte at tage lysterapi for snart halvanden måned siden fik jeg igen svære søvnproblemer. Nu er det igen mere normaliseret men den mindste smule stress i min tilværelse gør symptombilledet med søvnløshed mere udpræget. Så derfor gælder det om at have regelmæssighed i sin søvnrytme, når man har en vinterdepression for ikke at rykke den normale rytme og ændre hjernens produktion af melatonin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...